همشاگردی های مهربان

همشاگردی های مهربان

مجموعه ای از فعالیتهای علمی و عملی دانش آموزان پایه پنجم
همشاگردی های مهربان

همشاگردی های مهربان

مجموعه ای از فعالیتهای علمی و عملی دانش آموزان پایه پنجم

تاریخ ما

دیروز سر زنگ تاریخ امیرمحمد از من پرسید : خانم تو وبلاگ که عکس های پادشاهان رو گذاشتید ، محمّد شاه کی بود. بهش گفتم اون هم یکی از پادشاهن قاجار بوده ؛ امّا دیگه تو کتاب درسی اسمی ازش نیومده.

و قول دادم مطالبی رو در مورد این پادشاه ایران بنویسم.

نتیجه ی تحقیق من این بود که می بینید :

دوران : سومین پادشاه دودمان قاجار

نام کامل : محمّد میرزا

زادروز : 14 دی 1186

زادگاه : تبریز

مرگ : 14 شهریور 1227 (42 سالگی)

محل مرگ : تجریش

پدرش : عباس میرزا

مادرش : آسیه خانم

محمد شاه سومین پادشاه سلسله قاجار فرزند عباس میرزا ولیعهد فتحعلیشاه بود که پس از مرگ پدر و در زمان حیات فتحعلیشاه به ولیعهدی منصوب گردید. همین که خبر مرگ فتحعلیشاه در تبریز به محمد میرزا رسید در همان شهر تاجگذاری کرد، سپس با سپاهیان خود از تبریز به طرف تهران حرکت نمود. در نزدیکی پایتخت با سپاهیان سلطان علی میرزا ظل السلطان عموی خود روبرو شد. ولی لشکریان ظل السلطان به زودی شکست خورده و متلاشی شدند. در ضمن یکی دیگر از عموهای محمد شاه یعنی حسنعلی میرزا (فرمانفرما) در شیرزا خود را پادشاه خواند، ولی قوای محمد شاه سپاهیان او را در جنوب قمشه در هم شکستند.

 

محمد شاه در آغازسلطنت قائم مقام فراهانی را که در تبریز سمت پیشکاری و وزارت او را داشت به صدر اعظمی منصوب کرد. ولی کمتر از یکسال بعد به تحریک و سعایت سرجان کمپبل وزیر مختار وقت انگلیس در ایران دستور بازداشت و قتل آن مرد بزرگ را داد. یحیی دولت آبادی درباره قتل قائم مقام می نویسد:

 

... بالجمله پنج یا شش روز قائم مقام را در حوضخانه زیرزمین نگارستان نگاه داشتند. برای تحلیل بردن قوای جسمانی او و این که شاید از گرسنگی بمیرد، از دادن غذا به او خودداری کردند، تا شب آخر "صفر اسمعیل خان قراجه داغی" که از اشقیا و سرهنگ فراشخانه و میر غضب باشی بود با چند میر غضب وارد حوضخانه شده و بر سر او ریخته بالاخره دستمالی در حلقش فرو برده و او را خفه کردند. ...

 

قتل میرزا ابوالقاسم قائم مقام، بزرگترین جنایتی بود که در دوران سلطنت محمد شاه اتفاق افتاد. وی به تصدیق دوست و دشمن مردی توانا و دانا و وطن خواه بود و پادشاه قاجار می توانست بخوبی از دانش و بینش وی در کار مملکت بهره بگیرد.

 

پس از قتل قائم مقام، محمد شاه معلم سابق خود حاج میرزا آقاسی را به صدارت منصوب کرد. در دوران صدارت او محمد شاه به تحریک روسها به هرات لشکر کشی کرد ولی به علت مخالفت شدید انگلیسیها در این جنگ شکست خورد.

 

لشکر کشی برای فتح هرات و تسلط بر افغانستان یکی از مهمترین وقایع دوران سلطنت سومین پادشاه قاجار است که پیامدهای ناگواری برای ایران و ایرانیان به بار آورد  و رسوایی شکست در این جنگ و گردن نهادن به شرایط خفت بار انگلیسیها که راه مداخلات بعدی آنان را در ایران هموار ساخت میراثی بود که محمد شاه و صدر اعظمش برای جانشینان خود بر جای گذاشتند.

 

شکست در جنگ و تحریکات انگلیسیها و بروز طاعون و وبا در ایران و عدم کفایت حاج میرزا آقاسی در مقابله با این مشکلات، هرج و مرج و آشفتگی شدیدی در ایران بوجود آورد و در این میان خود محمد شاه که علیل و مریض بود در سال 1226 هجری شمسی پس از چهارده سال و سه ماه سلطنت در سن 43 سالگی در گذشت. در میان زنان محمد شاه مهد علیا از زنان مقتدر دربار و در امر عزل و نصب افراد دخالت کامل داشت و در اداره امور مملکت اعمال نفوذ می کرد.  او دارای یک پسر و یک دختر بود که اولی ناصرالدین میرزا ولیعهد محمد شاه که پس از مرگ پدر به پادشاهی رسید و دومی ملک زاده عزت الدوله که بعدها به همسری میرزا تقی خان امیر کبیر درآمد.

در سمت توام...

در سمت توام
دلم باران ، دستم باران
دهانم باران ، چشمم باران
روزم را با بندگی تو پا گشا می کنم  ... 

هر اذانی که می وزد
پنجره ها باز می شوند
یاد تو کوران می کند ... 

هر اسم تو را که صدا می زنم
ماه در دهانم هزار تکه می شود ... 

کاش من همه بودم
کاش من همه بودم
با همه دهان ها تو را صدا می زدم  ... 

کفش های ماه را به پا کرده ام
دوباره عازم توام   ... 

تا بوی زلف یار در آبادی من است
هر لب که خنده ای کند از شادی من است
زندگی با توست
زندگی همین حالاست... 

زندگی همین حالاست...

محمد صالح علاء   

سلام بر شما

السلام علیک یا فاطمه الزهرا (س)  

سلام بر بانوی خوبی ها و مهربانی  

سلام بر بانوی یاس سپید 

طبیعت خدا

به این گل خوب و بادقّت نگاه کنید .

به نظر شما این گل شبیه چیه ؟  


البته این گل عطر خوبی هم داره . من همیشه در فصل بهار منتظر باز شدنش هستم.

شاهان ایران به روایت تصویر

شاهانی که در سال های دور بر ایران حکومت می کردند و چه بر سر کشورمان آوردند... 

 

 

  

 

بقیه عکس ها در ادامه ی مطلب ....

 

ادامه مطلب ...

دانش آموز برتر هفته ی سوم فروردین ۱۳۹۲

دانش آموز برتر هفته ی سوم فروردین (هفته ی اول سال جدید) ، کسی نیست جز پسر خوبم محمّد صیّاد.

پسر گلم این هفته خیلی خوب به من کمک کرد.

امیدوارم همیشه موفق و پیروز باشی.

همسایه های ما

ما امسال در درس جغرافی با همسایه های کشور عزیزمون ایران آشنا شدیم. هر کدام از این کشورها در ایّام مختلف آداب و  رسوم مربوط به خودشون رو دارند.

یکی از این ایّام عید نوروز هست که به تازگی پشت سر گذاشتیم.

در کشور افغانستان (همسایه ی شرقی کشورمون) نیز مراسم و بازی های شادی در این ایّام برگزار میشه.

تصمیم دارم ، در این نوشته به یک سری از این بازی ها بپردازم. تا با قسمتی از فرهنگ این کشور آشنا بشیم.

مطالب این مقاله برگرفته از وب سایت همبازی می باشد. (با تشکر ویژه از مدیریت سایت). 

 

نگاهی به بازی های سنتی مردم افغانستان در عید نوروز : 

نوروز بزرگ ترین جشن مردمی در افغانستان به شمار می‌رود و مردم این کشور هر سال با رسوم و سنت‌های ویژه و با شکوهی از آن تجلیل می‌کنند.

انجام بازی‌ها و سرگرمی‌های ویژه و باستانی در روزهای نوروز که بیشتر از سوی جوانان انجام می‌شود، به جذابیت این جشن باستانی می‌افزاید.

بز کشی، کشتی، بادبادک‌ بازی، تخم مرغ جنگی و چرخ و فلک سواری از جمله بازی‌ها و سرگرمی‌هایی هستند که در میان افغان‌ها از محبوبیت زیادی برخوردار است و در جریان جشن نوروز با شکوه تمام بر پا می‌شود....

بُز کشی

بزکشی از بازی‌های قدیمی و پر طرفدار مردم افغانستان به شمار می‌رود.

با وجود آن که بز کشی از بازی‌های محلی ولایت‌های شمالی افغانستان به شمار می‌رود، اما به دلیل جذابیت آن، این بازی در تمام نقاط افغانستان علاقمندان فراوانی دارد و در زما‌ن‌های مختلف به ویژه ایام نوروز مسابقات بز کشی در تمام ولایت‌های افغانستان برگزار می‌شود.

در بازی بزکشی، اسب سوارانی که به "چاب‌اندازان" معروف هستند، تلاش می‌کنند تا بزی را که قبلاً سرش را بریده‌اند در نقطه‌ای به نام "دایره حلال" بیندازند.

در بزکشی مانند فوتبال 2 گروه با یکدیگر رقابت می‌کنند و در هر گروه 12 چاب‌انداز بازی می‌کنند.

این بازی در یک میدان هموار و بزرگ انجام می‌شود و هر چاب‌انداز برای برداشتن بز از زمین و بیرون رفتن از میان چاب اندازان گروه رقیب، باید مهارت بالایی داشته باشد تا بتواند بز را به دایره حلال برساند.

هر ساله برگزاری مسابقات بز کشی در جشن نوروز با استقبال بی‌نظیر مردم افغانستان روبرو می‌شود.

در مسابقات بزکشی جوایزی مانند خودرو و پول نقد تا مبلغ یک هزار دلار از سوی فدراسیون بزکشی با حمایت بازرگانان که برای تماشای مسابقه می‌آیند به چاب‌اندازانی که موفق به رساندن بز به دایره حلال شوند، اهدا می‌شود.

کشتی یا پهلوانی

کشتی در ایام جشن نوروز، سرگرمی بسیاری از افغان‌ها به ویژه جوانان این کشور به حساب می‌آید.

کشتی از جمله ورزش‌های باستانی و پرطرفدار در میان مردم افغانستان است که در روزهای نوروز بیشتر در مناطق بیرون شهر با شرکت کشتی‌گیران و در حضور تماشاگران مشتاق برگزار می‌شود.

کشتی‌گیران محلی در مکان‌هایی که پوششی از سبزه و یا خاک نرم دارد، گردهم می‌آیند و با حضور یک داور، مسابقه میان 2 کشتی‌گیر برگزار می‌شود.

بر اساس آداب و رسوم گذشته افغان‌ها پهلوانان قبل از شروع مسابقه، ابتدا سال نو را به یکدیگر تبریک می‌گویند و سپس همدیگر را به آغوش می‌گیرند و بعد مسابقه میان آنان آغاز می‌شود.

تماشاگرانی که در صحنه حضور دارند، نیز به 2 دسته تقسیم شده و هر کدام با صدای بلند پهلوان مورد نظر خود را تشویق می‌کنند.

کشتی از جمله ورزش‌های باستانی افغانستان است که در سال‌های اخیر بیشتر در مناطق بیرون از شهر کابل و ولایت‌های شمالی و ولایت‌های مرکزی افغانستان در جریان جشن نوروز برگزار می‌شود.

بادبادک بازی(گدی‌پران)

بادبادک ‌بازی از جمله بازهای مورد علاقه مردم افغانستان به ویژه جوانان شهر کابل است و روزهایی که باد به آرامی می‌وزد، آسمان کابل پر از بادبادک‌های رنگارنگ می‌شود.

جوانان شهر کابل در روزهای نوروز با حضور بر فراز تپه‌ها برای بلند کردن بادبادک‌های خود تلاش می‌کنند، این بازی به عنوان یکی از سرگرمی‌های اصلی مردم افغانستان در جشن نوروز به شمار می‌رود.

بادبادک بازی بیشتر در فصل بهار و روزهای که باد بیشتر می‌وزد، رونق می‌گیرد و در روزهای غیر از جشن نوروز هم جوانان بادبادک‌های دست ساز خود را از بالای خانه‌هایشان بلند می‌کنند.

بادبادک‌ها در اندازه‌های مختلف و قیمت‌های گوناگون در مغازه‌های کابل به فروش می‌رسد، اما در گوشه‌ای از این شهر بازار مخصوص ساخت و فروش بادبادک وجود دارد.

این بازار که در منطقه "شور بازار" کابل قرار دارد، حدود 200 مغازه که بادبادک و نخ‌های دست‌ساز را به فروش می‌رسانند، در خود جای داده است.

تخم مرغ جنگی، بازی دوست داشتنی افغان‌ها

تخم مرغ جنگی از بازی‌های ویژه نوروزی در افغانستان است که بیشتر در محلات تفریحی و پارک‌ها که مردم برای تفریح به آنجا می‌روند، برگزار می‌شود.

در این بازی 2 نفر که هر کدام تخم مرغ‌های جوشیده و سفت در دست دارند، تخم‌ مرغ‌های خود را به یکدیگر می‌زنند و تخم مرغی که زودتر شکست صاحب آن بازنده است و تخم مرغ شکسته شده به صاحب تخم مرغ برنده تعلق می‌گیرد.

تخم مرغ جنگی، تنها بازی محبوب جوانان افغان نیست، بلکه در میان بزرگسالان هم از محبوبیت ویژه‌ای برخوردار است.

کودکان نیز این بازی را بسیار دوست دارند و می‌توان، گفت که بسیاری از خانواده‌های افغان این بازی را با اعضای خانواده خود انجام می‌دهند.

چرخ ‌و فلک سواری

چرخ‌وفلک سواری یکی دیگر از سرگرمی‌های نوروزی مردم افغانستان است که بیشتر نزد کودکان و نوجوانان محبوبیت دارد.

بسیاری از چرخ‌وفلک‌هایی که چرخیدن با آنها آرزوی بسیاری از کودکان در افغانستان است مدرن نیستند.

بازی‌های دیگری چون "نیزه بازی"، "خروس جنگی"، "کبک جنگی" و "گردو بازی" از دیگر سرگرمی‌های مردم افغانستان در جشن نوروز هستند.

در شرایطی که مردم افغانستان از جنگ و نا امنی رنج می‌برند، با این حال در تلاش هستند تا از هر وسیله و فرصتی برای تفریح و شادمانی استفاده کنند.

مردم افغانستان نوروز را به عنوان بزرگترین جشن مردمی و باستانی خود می‌دانند و بدون در نظر گرفتن مشکلات زندگی تلاش می‌کنند از این فرصت برای سپری کردن روزهای خوش بهترین استفاده کنند.

با وجود آن که در زمان حاکمیت طالبان در افغانستان، تجلیل از سال نو ممنوع شده بود اما مردم این کشور در خانه‌های خود از این روز تجلیل می‌کردند.

سلام دوباره

امروز بعد از سه هفته تعطیلات ، همه ی پسرها اومده بودن. همه ی ما دلتنگ هم بودیم و از این که قراره باز هم چند وقتی رو دور هم باشیم و تلاش کنیم و روزهای  زیبایی رو با همدیگه بسازیم خیلی خوش حال بودیم.

اتاق درسمون پر بود از تبریک های سال نو و آرزوهای قشنگ.

دقایق با هم بودنمون خیلی زود گذشت؛ یک دفعه دیدیم وقت رفتنه ! 

 

 

البته پسرهای خوب ما در تعطیلات هم به تفریحاتشون رسیده بودن و هم درس ها رو دوره کرده بودند.

راستی تکالیفشون انجام شده بود و راجع به پروژه هم تلاش کرده بودن و قرار شده بقیه کارها تا شنبه ی بعد تحویل داده بشه.

و من منتظر خلاقیّت های پسرها هستم.

بناهای تاریخی

بندر انزلی یکی از شهرستان های بسیار زیبای گیلان است که دارای منابع طبیعی و تاریخی درخشان است.

 برج ساعت انزلی ؛ یکی از بناهای تاریخی و دیدنی این شهرستان است که توسط خسروخان گرجی حاکم وقت در زمان ناصرالدین شاه در سال 1230 هجری شمسی دراین شهر ساحلی ساخته شده است.
ارتفاع برج ساعت 28 متر است که برای رسیدن به قله برج و تنظیم ساعت آن باید از  54 پله مارپیچ گذر کرد.

این مناره در زمان گذشته برای راهنمایی دریانوردان به کار می رفت .

این بنای تاریخی در سال 56 با شماره 1512 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.  

 

 

(مطالب درباره ی تاریخچه ی این برج و ساختمان درونی آن زیاد است و در بعضی از مقاله ها در قسمت هایی از جزئیات ساختمان تفاوت هایی وجود دارد. من به شخصه داخل این برج رو ندیدم ، در نتیجه نمی تونم قضاوت درستی داشته باشم.)

من این برج رو خیلی دوست دارم. به خصوص زمانی که سر ساعت شروع به نواختن می کنه.

خدا هست

یادمون باشه که خدا ، همیشه ، همه جا و در همه حال با ما هست و لحظه ای ما رو تنها نمیذاره ؛ حتی اون وقت هایی که ما خدا رو فراموش می کنیم.